Menü megnyitása

Összes részvény

Technológia

Az információtechnológiai ágazat a technológiai innováció különböző kategóriáiban tevékenykedő vállalatokat foglalja magában. Az információtechnológia egyes vállalatai a szoftverek létrehozására vagy a technológiai megoldások megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások nyújtására összpontosítanak, míg mások inkább a technológiai megoldásokat lehetővé tevő berendezések, alkatrészek és hardverek gyártásával foglalkoznak. Az információs technológia magában foglalja a félvezetők és a félvezető chipek gyártásához használt berendezések gyártóit is.

GoogleAdobeAMDNVIDIAIntelMicrosoftNokiaAppleFacebookUberCoinbaseMarvellPinterestOracleTexas InstrumentsUnitySalesforceIBMRobinhood

Telekom

A kommunikációs szolgáltatások ágazata a GICS-ágazatok közül a legújabb, és magában foglal néhány olyan fő területet, amelyek korábban más ágazatokhoz tartoztak. A szektor egyik szárnyát a távközlési szolgáltatók alkotják, beleértve a vezeték nélküli távközlési hálózatokat és a régi típusú vezetékes szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókat is. A másik végén a média- és szórakoztatóipari vállalatok találhatók, beleértve mind a régebbi médiát, mint a televízió és a rádió, mind az interaktív médiát az interneten keresztül, valamint a kommunikáció újabb formáit.

Warner Bros.VodafoneCisco Systems

Egészségügy

Az egészségügyi ágazatnak két fő összetevője van. Az egyik összetevőbe tartoznak a biotechnológián alapuló gyógyszereket és kezeléseket fejlesztő vállalatok, valamint az e kezeléseket tesztelő klinikai vizsgálatokhoz szükséges analitikai eszközök és kellékek. A másik az egészségügyi felszereléseket és szolgáltatásokat foglalja magában, beleértve a sebészeti eszközöket, az orvosi diagnosztikai eszközöket és az egészségbiztosítást.

Pénzügy

A pénzügyi szektor olyan vállalkozásokat foglal magában, amelyek elsősorban pénzkezeléssel kapcsolatosak. A szektoron belül a bankok az egyik legfontosabb iparági csoportot alkotják, de a pénzügyi szektorban megtalálhatók a biztosítótársaságok, a brókercégek, a fogyasztói finanszírozók és a jelzáloggal kapcsolatos ingatlanbefektetési társaságok is.

Ingatlan

Az ingatlanszektor általában két különböző típusú, ingatlanokhoz kapcsolódó befektetést foglal magában. Az ágazat egyes részvényei új ingatlanprojektek fejlesztéséért, majd azok kezeléséért felelnek, bérlőket szerezve a projekt ingatlanán belüli különböző terekre. Ezenkívül a legtöbb ingatlanbefektetési alapot, amelyek az ingatlanipar különböző területein tevékenykedő, speciális adókedvezményt élvező gazdasági egységek, az ingatlanszektoron belülre sorolják.

Lakossági fogyasztási cikkek

A diszkrecionális fogyasztási cikkek ágazatába olyan áruk és szolgáltatások tartoznak, amelyek iránti fogyasztói kereslet a fogyasztók pénzügyi helyzetétől függ. Például, ha valaki havi 350 ezer Forintot keres, valószínűleg más autót vesz, mint az, aki havi 5 millió Forintot visz haza. A szektorba olyan vállalatok tartoznak, amelyek magasabb árú termékeket, például autókat és luxuscikkeket, valamint szabadidős termékeket értékesítenek. Ebben a kategóriában megtalálod mind a kézzelfogható, mind az e-kereskedelmi alapú kiskereskedelmi vállalatokat, valamint a szálloda és étterem részvényeket.

FordGeneral ElectricAmerican AirlinesWalt DisneyVisaMastercardPayPalTeslaAmazonAlibabaNIODelta Air LinesNetflixNikeUnder ArmourStarbucksWalmartProcter & GambleAirbnbeBay

Napi fogyasztási cikkek

Az alapvető fogyasztási cikkek ágazatába olyan áruk és szolgáltatások tartoznak, amelyekre a fogyasztóknak szükségük van, függetlenül jelenlegi pénzügyi helyzetüktől. A kategóriába tartoznak az élelmiszer-, ital- és dohányipari vállalatok, valamint a háztartási és testápolási termékek. Az alapvető élelmiszerek értékesítésére szakosodott kiskereskedelmi vállalatokat, például a szupermarketeket is ebben a csoportban találod.

Coca-ColaKraft HeinzMondelezPepsi Cola

Ipar

Az ipari ágazat különböző vállalkozások széles körét foglalja magában, amelyek általában nehézgépek használatával járnak. Az ipari szektoron belül találhatók az olyan szállítási részvények, mint a légitársaságok, a vasutak és a logisztikai vállalatok, valamint a repülőgépipar, a védelmi ipar, az építőipar és a mérnöki ipar vállalatai. Az építőipari termékeket, elektromos berendezéseket és gépeket gyártó vállalatok szintén ebbe a szektorba tartoznak, akárcsak számos konglomerátum.

Alapanyagok

Az anyagipari ágazat olyan vállalatokat foglal magában, amelyek különböző termékeket kínálnak a gyártásban és egyéb alkalmazásokban való felhasználásra. Az anyagszektoron belül megtalálhatók a vegyi anyagok, az építőanyagok, a konténerek és csomagolóanyagok gyártói, valamint a bányászati részvények és a papír- és erdészeti termékek gyártására szakosodott vállalatok.

Energia

Az energiaszektor az olaj- és földgáziparban tevékenykedő vállalatokat foglalja magában. Ide tartoznak az olaj- és gázfeltárással és -kitermeléssel foglalkozó vállalatok, valamint az egyéb fogyó üzemanyagokat, például szenet és etanolt előállító vállalatok. Az energiaágazat magában foglalja a kapcsolódó vállalkozásokat is, amelyek berendezéseket, anyagokat és szolgáltatásokat nyújtanak az olaj- és gáztermelőknek. Furcsa módon azonban nem tartozik ide sok megújuló energiával foglalkozó vállalat, amelyek ehelyett közműszolgáltatóknak minősülnek.

BPShell

Közművek

A közüzemi ágazat a közüzemi vállalatok szinte minden elképzelhető típusát magában foglalja. Az ágazaton belül találunk olyan közműszolgáltatókat, amelyek az elektromos energia lakossági és kereskedelmi ügyfelek számára történő rendelkezésre bocsátására szakosodtak, valamint földgázszállítással és -elosztással foglalkozó szakembereket. Más közműszolgáltatók felelősek a víz eljuttatásáért az ügyfelekhez. Egyes közműszolgáltatók e különböző alágazatok közül egynél többel is foglalkoznak. Emellett a független áramtermelők és a megújuló villamos energia termelők is a közüzemi szektorban landolnak, még ha a dereguláció korában nem is hasonlítanak pontosan a hagyományos szabályozott közműszolgáltatóra.